Ginprovning - Gin Cocktails provning i Stockholm - Boka

GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor.
Gin är egentligen en engelsk förkortning av det holländska ordet genever, som på svenska betyder enbär. Notera dock att det är en viss skillnad på genever och gin. Genever är i grund och botten ett maltdestillat och har en betydligt grövre karaktär. I vissa geneversorter är t.o.m. spriten delvis bryggd på enbär, vilket ger den en väldigt stark enbärskaraktär. Gin är, kort sagt, sprit kryddad med enbär. Spriten är oftast numera gjord på främst majs, vete, råg eller melass. Det finns inget rätt sätt att krydda gin. Alla tillverkare har sina egna trix och knep. Oftast är gin även kryddat med ca 7 - 10 andra kända läkeörter såsom anis, angelikarot, kanel, apelsinskal, koriander, irisrot, mandel, paradisfrön, bittermandel, t.o.m saffran och bergamot för att nämna några av de inalles 120 som tydligen vanligen brukas!
Några bra ginsorter: Adnams First Rate, Bathtub Gin, Citadelle, Hendrick's, Berkeley Square, Sipsmith, Whitley Neill, Portobello Road, Oliver Cromwell 1599, Monkey 47, Beefeater 24, Martin Miller's Super Premium, Gilpin's Westmorland Extra Dry, Tanqueray No 10, Williams Chase London Dry, Opihr Gin, Mare, och svenska Hernö.
Idag är Spanien och framför allt KATALONIEN och BASKIEN GT'n:s förlovade land med mer än 310 ginmärken och mer än 30 typer av tonic tillgängliga. Saludos!

Världens mest sålda ginmärken..det finns tusentalet: 1. Gordon’s, 2. Bombay Sapphire
3. Tanqueray, 4. Beefeater, 5. Seagram’s, 6. Larios Gin - spansk..
MEST TRENDIGA GINMÄRKEN: Ki No Bi Kyoto Dry Gin -
Spit-Roasted Pineapple Gin

Fira GT-dagen 9 april och Gindagen 9 juni med en egengjord
Gin & Tonic eller annan klassisk drink! Boka en gin kurs i Stockholm!

Prova göra den perfekta:
Martinin, Martinezen
Negronin, Gin&Tonic
Alla ginsorter blir inte lika bra i blandningar med andra ingredienser!
Lär vilka kombos som fungerar!

Exempel på standard GT:

  • Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
  • 1 tsk Angelika-rot
  • 3-4 Enbär/Tranbär
  • 1/2 tsk lakritsrot
  • lite Grains of Paradise - "Paradiskorn"
  • Fever Tree Tonic
     
  • Opihr Oriental Spiced London Dry Gin
  • Några skivor ingefära
  • Limezest
  • Ett par skivor tunn chili
  • Lite ctrongräs
  • Färsk koriander
  • Fentimans tonic

 Gör din egen Tonic - så blir det godare!
Så här gör du för att få 7-8 dl tonic som sedan spädes med kolsyrat vatten.
Tonic-essens
5 dl vatten
6 cl cinchona/kina-bark pulver som innehåller kinin.
1/4 dl citronsyra
1/2 apelsin/grape (rivet skal och juice)/ pomerans
1/2 lime (rivet skal och juice) /Limequat
1/2 citron (rivet skal och juice)
1 dl hackat citrongräs
1/2 tsk stött kryddpeppar + kardemumma korn
1 nypa flingsalt
någon tonkaböna?
Agavesirap/Lönnsirap
ev. 1/2 dl. arrak för konservering

Blanda ingredienserna i en kastrull. (Vänta med sirapen)
Koka upp.
Låt sedan sjuda i 20 minuter.
Sila
Blanda i 3/4 dl av sirapen/deciliter vätska
Värm sedan tills sirapen löst sig. Låt svalna.

gin_tonic

AoP:s godaste GT
is
5 cl Beefeater London Dry Gin,  N:o 209, Citadelle, 
eller Monkey 47
2 cl Tonic hemgjord eller för slöa: Fever tree eller Q Tonic
6 cl kolsyrat vatten
Fyll upp med hård (eller mjukare is), häll ginen över all is och häll sedan försiktigt på tonic+vattnet. Behåll så mycket kolsyra som möjligt. Smaka av ..Garnera med riven muskot, citronskal, hyvlad rabarber, kanelstång, eller/och en lakritsrot pinne! Ingen sallad!

..eller prova med "svensktillverkad" gin: Strane, Hernö, G–Gin, Nils Oscar Tärnö, Stockholms Bränneri, Göteborgs, Gin of Hven, Svensk Gin,  Sickla Gin, Tevsjö Gin, Vanlig (Svensk) Gin, Mackmyra ..Explorer Gin? m. fl.

Ok Tonic Water: Bermondsey (BTW), Boylan Heritage, East Imperial, Fever-Tree, Fentimans, Indi Tonic, Schweppes, Apotekarnes, Upsala , Thomas Henry, Erasmus Bond, Merchant's Heart,  Nordic Mist, Square Root, Nordic Tonic, Sanpellegrino, Three Cents, 1724-Tonic, Weisswange, Q, Kinin-sirap...
1858 patenterade Erasmus Bond  “improved aerated tonic liquid" första Tonic watern var född.
Den diversifierade smakprofilen i dagens ginsprit kräver "skräddarsydda" tonics till GT. Tänk på det!!


Hur görs gin? De tre mest populära metoderna är:
Kolonn destillerad: Detta är den vanligaste sättet att producera gin. En mycket koncentrerad sprit på +90 % skapas i en Coffey panna. Denna omdestilleras därefter med tillsats av en "ginkorg" fylld med botaniska ämnen, inklusive enbär, vars smaker extraheras av värmen som orsakar ångan att stiga upp. Detta ger en destillerad gin eller London torr gin med en lätt smak.
Pot-destillerad: En traditionell process som involverar destillerande av mäsk, gjord på korn eller säd. Denna sprit omdestilleras sedan med enbär och botaniska ämnen/aromämnen för att lägga till speciella smaker. Den lagras vanligen i tankar eller träfat för att ge en maltfärg och lite tyngre smak som liknar modern whisky.
Blandad ( compound ) gin: Detta är smaksättning av neutral sprit med naturliga essenser eller smakämnen - som koriander, saffran, grapefrukt, muskotnöt, kanel och anis - utan omdestillering.

Historiskt sett kom termen "Dry Gin" fram med Coffey pannans uppfinning 1832, långt efter att Gin Craze hade drivit London till vansinnet gräns. Före 1830 hade gin varit grov och hade en sådan dålig kvalitet att det behövdes smaksättas med en intensiv dos aromämnen med sötningsegenskaper (som lakritsrot) och ibland till och med socker eller honung (tom gin) för att göra det mer tilltalande. Med Coffey pannan fick man en  mer neutral ren sprit och osötad gin blev populärt och blev känt som "Dry Gin". De flesta ”torra” ginproducenterna var baserade i London, så produkterna kallades då ibland "London Dry Gin."
Smakprofilen för London Dry Gin var mer enbärs styrd, med en citrus- och jord finish och många av dagens tillverkare är trogna denna smakstil (Tanqueray, Beefeater, Gordons, East London Liquor Company). På senare tid finns nu många nya destillerier som med London Dry-metoden skapar helt otraditionella ginsmaker.

div22.gif

EU:s Gin Definitioner
All gin görs med etylalkohol smaksatt med enbär (Juniperus communis) och andra smakämnen. Den alkohol som används skall destilleras för att ge de miniminormer som anges i EU spritdryck förordningar. I alla typer av gin måste den dominerande smaken vara enbär, och de måste ha en lägsta styrka i detaljhandeln på 37,5%.

Det finns tre definitioner av gin...

3. London Gin
London Gin görs i en traditionell POT STILL genom att återdestillera etylalkohol i närvaro av alla naturliga aromer som används.
Den alkohol som används för att destillera London Gin måste vara av högre kvalitet än standard som fastställts för etylalkohol.
a. Metanolnivån i etylalkoholen får inte överstiga 5 gram per hektoliter 100% vol. alkohol.
b. De aromer som används måste alla vara godkända naturliga aromer och de måste ge smak under destillation.
c. Användningen av konstgjorda aromer är inte tillåtet.
d. Den resulterande destillatet måste ha en minsta styrka på 70%.
e. Inga aromer kan tillsättas efter destillation.
f. Ytterligare etylalkohol kan tillsättas efter destillation under förutsättning att det är av samma standard.
g. En liten mängd sötning kan tillsättas efter destillation förutsatt att socker inte överstiga 0,1 gram / liter färdig produkt (sockret är inte märkbar och läggs till vissa produkter enbart för varumärkesskydds ändamål).
h. Det enda andra ämnet som kan tillsättas är H2O - vatten.
j. London Gin kan inte färgas.

 

Det finns tre definitioner av gin:
Gin, Destillerad gin och London Gin.

1. Gin gjorde av:
a. lämplig etylalkohol och aromer.
b. Etylalkoholen behöver inte vara åter-destillerad.
c. Aromen ska vara godkända naturliga eller konstgjorda smakämnen.
d. De aromerna kan helt enkelt blandas samman med etylalkohol för att bilda denna gin.
e. Det finns ingen begränsning om tillsättning av andra
godkända tillsatser såsom sötningsmedel.
 f. Vatten tillsätts för att minska ginens styrka till önskad i
detaljistledet, men inte under 37,5%.
g. Det finns ingen begränsning på färgning av gin med en godkänd färg.

2. Destillerad gin görs traditionellt: Kan kallas London Dry
a. Omdestillation av neutral stark alkohol i närvaro av naturliga aromer.
b. Det finns ingen minsta styrka som fastställts för det erhållna destillatet.
c. Efter destillation, kan vidare etylalkohol av samma komposition tillsättas.
d. Ytterligare aromer kan tillsättas efter destillation och dessa kan vara antingen naturliga eller artificiella aromer.
e. Destillatet kan ändras ytterligare genom tillsats av andra godkända tillsatser eftersom det inte finns något förbud mot deras användning i definitionen.
f. Vatten kan tillsättas för att minska styrkan till
den önskade I detaljistledet.
g. Det finns ingen begränsning på färgning av
destillerad gin med godkända färgämnen.

Förutom dessa definitioner finns Old Tom, sötare typ av gin som var vanlig på 1700-1800-talet.
Plymouth Gin och Mahon kan bara produceras i enligt Protected Geographical Indication...PGI-regler.
en inte så torr gin med gammaldags smakprofil.
Genever eller nederländska gin gjord på mältat korn....flera olika typer!
International Gin är en paraplybeteckning som används för att referera till alla de nya stilar av gin som använder samma basdestillationsprocess men övervägande infunderas med andra smaker än enbär.
Den vanligaste är kanske Hendrick's med smak av gurka och rosor.
Smaksatt Gin typ slånbärsgin, kvittengin, saffransgin eller andra som
Tea Edition,  Vin-baserad Gin,Shiraz Gin m.fl

GT--winston-churchill.gif

W.Churchill älskade Plymouth gin men han var inte en vän av vermouth. När man frågade hur mycket han ville ha i sin Dry martini, svarade han: "Jag skulle vilja se vermouthflaskan från hela rummet medan jag dricker min drya."

 

GT-provning

25-gin.gif
 Boka en Afternoon G and Tea ..Time!!

Boka en Afternoon G and Tea ..Time!!

Få känner till äkta gin kallas -  100 % Natural Botanical London Gin och görs på etanol och kryddor.
Nästa Ginprovning 24 maj 18:00

GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor. Här får du veta mer om bakgrunden och tillverkningsmetoderna. Fem-sex sorter provas samt i kombination med olika Tonictyper. FEW, Monkey 47, Strane, Hernö m fl.
Pris: 500 kr p.p. Provningarna tar 2 timmar.

 Elizabeths favorit: 2 Dubonnet Rouge , 1 Gin...Gordons! Synd...

Elizabeths favorit: 2 Dubonnet Rouge , 1 Gin...Gordons! Synd...

gin.gif

Aktuella provningar:
21/7 19:00
25/8 13:00
22/9 13:00
13/10 13:00

mejla förfrågan om fler datum

21 juli 19:00 Ginprovning
GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor. Här får du veta mer om historia, råvaror och tillverkningsmetoderna. sex-sju sorter provas rent samt i kombination med olika tonictyper.
GT special, Old Tom, London Dry Gin, Plymoth, Barrel aged. FEW, Kyrö Koskue, Monkey 47, Hernö, Citadelle Stockholm Bränneri m fl.   
500 kr per person.

25 Augusti 13:00 Ginprovning
GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor. Här får du veta mer om historia, råvaror och tillverkningsmetoderna. sex-sju sorter provas rent samt i kombination med olika tonictyper.
GT special, Old Tom, London Dry Gin, Plymoth, Barrel aged. FEW, Kyrö Koskue, Monkey 47, Hernö, Citadelle Stockholm Bränneri m fl.   
500 kr per person.

 Ekologiska enbär!

Ekologiska enbär!

Vill boka Gin-provning

“An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools.” – Ernest Hemingway

Kina-tonic användes mot malaria...


Prova några andra bra gindrinkar..

Negroni

  • is 
  • sodavatten
  • 2 cl Gin
  • 2 cl Martini Rosso
  • 2 cl Campari Bitter

Ramos' Original Gin Fizz

  • 6 cl Gin
  • 1 st citronskiva
  • sodavatten
  • 1 cl sockerlag
  • 3 cl citronjuice

New Orleans Fizz

  • 4.5 cl Gin
  • 3.0 cl Sockerlag (enkel)
  • 1.5 cl Pressad lime
  • 1.5 cl Pressad citron
  • 6.0 cl grädde
  • en äggvita
  • 3 droppar Orange Flower Water
  • 2 droppar vaniljextrakt
  • Sodavatten

The Singapore Sling

  • 1,5 cl Cherry Heering
  • 12 cl ananasjuice
  • 1,5 cl limejuice
  • 0,75 cl Cointreau
  • 0,75 cl Bénédictine
  • 1 cl Grenadine
  • 1 stänk Angostura Bitter
  • 1 st citronskiva eller lime
  • 2 st körsbär
  • 3 cl Gin

Martinez

  • 3,5 cl Old tom gin
  • 1 cl Söt vermouth
  • 0,5 cl Maraschino
  • 3 skvätt Angostura Bitter
  • 1 skiva(or) citronskal

Ultimata drinken....G=T

Homemade-Gin-Ingredients-The-Hungry-Mouse-Flat.jpg
gin_stockholm.jpg
                          

                        

World-Gin-Day-2018.gif
Join-the-Movement.jpg
Ordinary.gif

Varm GT
INGREDIENSER
• t.ex. Fever-Tree, Fentimans
• 3 skivor färsk ingefära
• citronjos
• 1 tsk honung
• 1 lime/citronskiva
• 2 stjärnanis
• 4 cl gin eller efter behag..

G-Te är en twist på  GT:n. Värm upp tonicen innan du blandar drinken. Friska toner av citron, ingefära och stjärnanis adderar upplevelsen för smaklökarna. Gott vintertid

 

 Boka genom oss en egen ginprovning - gin kurs i Stockholm! - Gör din egen gin.... här får du tips!


 I England finns flera Ginbussar - Gin bus!!

I England finns flera Ginbussar - Gin bus!!

bus_gin.jpg