Gin och GT
Lite om kinabark
Det var de spanska conquistadorerna som på 1600-talet upptäckte att indianstammarna i nuvarande Peru använde cinchona-trädets bark (kinabark!) för att stilla olika ”febersjukdomar”. Den kom att kallas ”Jesuit bark” och blev snabbt populär mot bl.a. malaria.
28 maj 1858 patenterade Erasmus Bond – en London businessman “Improved aerated tonic liquid”… första Tonic vattnet var född…. och GT:n – Erasmus Bond Botanical TW.
Den diversifierade smakprofilen i dagens ginsprit kräver ”skräddarsydda” eller utvalda tonics till GT:n.
Tänk på det! – Master of The mixology movement. På en ginprovning får du veta mer om vilken tonic som passar till olika ginstilar.
Gör din egen Tonic - så blir det godare!?
Så här gör du för att få 7-8 dl tonic som sedan spädes med kolsyrat vatten.
Tonic-essens
5 dl vatten
6 cl cinchona/kina-bark pulver som innehåller kinin.
1/4 dl citronsyra
1/2 apelsin/grape (rivet skal och juice)/ pomerans
1/2 lime (rivet skal och juice) /Limequat
1/2 citron (rivet skal och juice)
1 dl hackat citrongräs
1/2 tsk stött kryddpeppar + kardemumma korn
1 nypa flingsalt
någon tonkaböna?
Agavesirap/Lönnsirap
ev. 1/2 dl. arrak för konservering
Blanda ingredienserna i en kastrull. (Vänta med sirapen)
Koka upp.
Låt sedan sjuda i 20 minuter.
Sila
Blanda i 3/4 dl av sirapen/deciliter vätska
Värm sedan tills sirapen löst sig. Låt svalna.
French 75
4 cl gin, gärna med tydlig citrus och enbärsprofil
2 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag (50/50 socker och vatten)
Skaka och dubbelsila, häll upp i ett Chamapagneglas
Toppa medChampagne
Exempel på standard GT
5 cl gin -Hernö eller Lydén etc
Stora isbitar
5 cl Fever Tree Mediterranean Tonic
Citronskal(ej det vita), vrid över glaset för att frigöra de eteriska oljorna, pensla därefter insidan och utsidan av glasets topp.