Vin och ost

Vad är ekologiskt vin?

Ekologiska viner görs på druvor som odlas utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och som lämnar kvar spårämnen i druvan. Traditionell besprutning med kopparsulfat är dock tillåten för ekologiska viner i alla länder. För att ett vin ska klassas som ekologiskt i handeln krävs en kontroll av odling och tillverkning av en oberoende organisation, därefter sker en certifieringen som säkerställer att vinet uppfyller EU:s krav för ekologisk odling och tillverkning och slutligen kan vinet få en märkning. Det finns flera godkända märkningar inom EU, exempelvis EU-lövet som är EU:s egen märkning, franska Ecocert och svenska KRAV. Ekologiskt på svenska, på engelska ”organic” och på franska”biologique”.

Vad är naturvin?

Naturvin har ingen enhetlig definition. Detta gör det svårt för konsumenterna att förstå och lämnar också fältet fritt fram för tolkningar av vad naturvin är. Om svavel/sulfit är tillåtet hamnar naturvinerna i närheten av många biodynamiska odlare, eller andra småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med så lite naturpåverkan som möjligt. Utmärkande för ett naturligt odlat vin är:

  • endast naturliga gödnings- och bekämpningsmedel får användas

  • druvorna plockas för hand och när de är mogna

  • bara druvans naturliga jäst eller jäst som finns i vingården får användas

  • inga tillsatser får användas vid vinifieringen

  • helst inga eller minimala tillsatser av sulfiter

  • vinet filtreras inte – Välkomna på provning!

Vinprovning i Gamla stans vinkällare

Vinprovning Europa runt - Lär känna de stora vinerna i EU

Vi startar i Spanien, sen Frankrike, Tyskland och slutar i södra Italien -Sicilien! Lär känna bl.a. Monastrell, Tinto fino, CS, Merlot, Spätburgunder, Barolo, Chianti, Nero d'Avola under trevliga förhållanden i små grupper och i stimulerande miljö centralt i Stockholm.

Vinprovning Italien runt

De bästa vinerna är kraftiga och smakstinna som Barolo, Barbaresco, Valpolicella, Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepuliciano.

Vinprovning Frankrike runt

Languedoc och Côtes-Du-Rhône Villages är viner för dem som redan gillar “fruktiga och varma” typ de italienska och spanska vinerna. Vita Chablis och Alsace är populära i Sverige, Alsace Grand Cru, står för en högre kvalitet. Côtes du Provence har sina rosé viner..

Vinprovning Europa runt - Lär känna de stora vinerna i EU

Vi startar i Spanien, sen Frankrike, Tyskland och slutar i södra Italien -Sicilien! Lär känna bl.a. Monastrell, Tinto fino, CS, Merlot, Spätburgunder, Barolo, Chianti, Nero d'Avola under trevliga förhållanden i små grupper och i stimulerande miljö centralt i Stockholm.

Vinprovning Spanien runt

Spanien är rött,rött... rött. De viner som är de mest prestigefyllda kommer från; Ribera del Duero, Priorato och Penedès i Katalonien, samt Rioja men det produceras även bra vitt vin som Albariño och Godello.

Vinprovning jorden runt..nya världens viner

Hör efter om lediga datum.. Vinprovning i Stockholm med sommelier Jerry Karlberg

Lite om ostar

Hårdost är samlingsnamn för hårda eller halvhårda ostar. Till hårdostarna räknas kittostar, medan resten är s.k. mjukostar/dessertostar av olika slag enligt nedan.

Kittost är våtbehandlade ostar, t.ex. med saltlake, vin, öl, vilket ger en flora av bakterier och mögel som kallas kitt. 

Får-, get- & buffel, älgost är ostar av resp. mjölksort.

Mögelost är mjukost med tillsats av vit-, grön- eller blåmögelkultur. Kan samtidigt vara färskost, getost e.d.

Färskost, dvs färsk ostmassa, tillverkas av mjölk som syrats, men ej upphettats. Färskost äts färsk/direkt.

Prova franska viner från Rhônedalen i sydöst och Bordeaux i sydväst, eller de östra regionerna som Bourgogne och Alsace eller Priorat i Spanien som är ett litet, dynamiskt vinområde i Katalonien. Ribera del Duero är ett annat viktigt vinproducerande område så även gamla välkända Rioja! bra o billiga viner
Hitta bra och billiga viner.