Grappa
Grappa och Marc är de mest kända pressrestdestillaten och görs av resterna från vintillverkning. När man använt druvskalen vid jäsningen till vin tar man bort druvskal, fruktkött, kärnor, som då har 4-5% alkohol, från vinet och av dessa restprodukter kan man destillera grappan upp till 85% MED SPECIELLA METODER.
Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs.
I EU får beteckningen Grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. ( + någon kanton i Schweiz) Pris: 550 kr p.p.
Tequila & Mezcal
Få känner till äkta tequila kallas – tequila 100 % agave och görs på liljeväxten Agave angustifolia subsp. tequilana blue Weber. Det finns olagrad tequila kallad blanco. Lagrad tequila är en god avec och kan på många vis konkurrera med maltwhisky, calvados eller t.o.m. med cognac när det gäller fina aromer enligt somliga.
Inga shot-tequila, lime och salt … upptäck den riktiga tequilan! …eller kanske Sotol…eller den nya förbättrade Mezcalen..som nu är inne – med eller utan Gusano !
Pris: 550 kr p.p.