Aperitivo/Apéritif - “l’apéro” (/əˈpɛrɪtiːf/) - Avec - Digestivo/Digestif (/diːʒɛˈstiːf/)

Aperitif. Känt som “apéro time” eller “l’heure de l’apéro” på franska - egentligen "öppna upp". Förr fanns även l’heure verte. L’heure d’apéritif, den bästa stunden på dagen? “L’apéritif, c’est la prière du soir des Français.” Ja, i alla fall de dagar då man får en aperitif. Aperitifstunden är en lugn stund innan middagen att öppna - starta kvällens begivenheter ( eller egentligen de öppnar upp vägen till magen för den stora måltiden som ska följa) eller bara trevligt mingel med gäster innan man sätter sig till bords. Aperitifen är till för att reta aptiten.
L’aperitif Dinatoire - Ett ganska nytt grepp på det mer traditionella konceptet är apéritif dinatoire det franska sättet att säga: "Kom över för en drink eller två, men kom ihåg att vi kan hålla dig längre. Det kommer att finnas tillräckligt med mat för dig att knapra på, men förvänta dig inte en ordentlig sittande måltid. "Apéritif dinatoire är en informell inbjudan till en lätt middag där gäster och värdar samlas för en lång apéritif men med betydligt mer matiga tillbehör . Medan några på varandra följande middagssittningar kan kännas som mycket för någon, att då samlas kring en apéritif dinatoire bryter formaliteterna och lägger till det avslappnade sättet och det glada humöret utan att vara alltför påträngande för mage och det sociala livet.
Men vad ska man välja för Aperitif? Visst kan man ta ett glas vitt vin eller ett glas mousserande. Men det finns också en uppsjö av aperitifer framtagna för att vara just, aperitifer. Att drickas före maten för att stimulera aptiten. De har mellan 15 och 20 % alkoholhalt. En del är klassiker numera som Lillet, Dubonnet eller St.Raphael. De har hållit sig populära sedan 1800-talet medan andra som Amer Picon, Bonal eller Dolin, Floc de Gascogne, känns lite dammiga… utom för kännare. Några av dessa dricks även som digestif. Aperitivo classico i Italien är en Original Venetian Spritz (bubbelvin + soda) med massa cicchetti till eller en Aperitivo Select eller Aperol Spritz.
Digestif: "det som befordrar matsmältningen" dricks efter måltiden för att "underlätta" matsmältningen. Digestifer görs oftast på destillat från frukt och bär och har normalt högre alkoholhalt än en aperitif, som intas före måltiden men ofta lägre än avecer..men de är svårt att skilja på begreppen ibland men en avec ska gå bra ihop med en kopp kaffe. Digestivo i Italien är ofta i klassen amari, italienska bitters..i slutet av måltiden, efter det att det sista dessertfatet har rensats: det är digestivo tid.
Avec: är franska, betyder "med" och är en kortform av uttrycket - "un café avec le petit verre". De mest kända är Cognac, Armagnac, Calvados och olika likörer. En pousse-café tar man efter kaffet!

avecer.gif
digestivo-amari-bitters.jpg

Avec provningar och andra i Stockholm - 23/2 kl:13:00

Avecprovningar - Crossover-provningar
Ordet avec är franskt, betyder "med" och är en kortform av uttrycket - "du café avec le petit verre" - som betyder “kaffe med det lilla glaset” dvs. allt man kan sippa på till kaffet som då smakar gott!

Cigarrprovning & Cigarrprovning med avecer
Kontakta oss för plats och datum!

Boka plats på cigarrprovning i Stockholm

Boka plats på cigarrprovning i Stockholm

Armagnacprovning
är ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydväst
som görs genom destillation av vitt vin. Armagnac destilleras traditionellt
endast en gång i liten kombinationspanna (numera är dock alambic-destillation i två steg vanligt). Armagnac ger på grund av sitt något varmare klimat en tyngre och en mustigare smak åt sin dryck än t.ex. cognacen som är lättare och friskare.

Fruktbrännvin
Avser den grupp spritsorter som är destillat med bär och frukt som råvara.
Dock är druvor undantaget.

Alcool Blancs
Är den franska benämningen på brännvin med frukt som råvara.
Sprittypen bygger på destillationsmetod där man antingen destillerar ett frukt- eller bärvin eller ett macerat av bär. Spriten skall ha kvar mycket karaktär av råvaran och är naturligtvis destillerad i enkelpanna.
Produktnamnet talar ofta om vilken frukt som använts, till exempel;
Kirsch = körsbär; Framboise = hallon ; Poiré = Päron ; Mirabelle = plommon = Quetsche

Vodkaprovning/ Brännvin - även smaksatt!
Vi provar fyra eller fem vodkor av  standard, premium och deluxe klass (superpremium). Rysk vodka heter ofta osobaya -special eller krepkaya - stark,
som ofta är en overproof vodka på 56% eller mer.
Lär dig att rätt uppskatta en god vodka (wódka/Во́дка) eller svenskt brännvin även smaksatt som vanligen kallas Aquavit/Akvavit.

Likörer/Punsch/Arrak
Likör är en söt alkoholdryck med vanligen 15-40% alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.o.m. grädde. Ordet likör kommer från latinets liquifacere, som betyder "att lösa upp". Detta syftar på den upplösning av smak- och doftämnen som görs för att tillverka likör. Likörer brukar inte lagras någon längre tid, men kan ges en viloperiod under tillverkningen för att låta smakerna "gifta sig". Likörer tål lagring dåligt. Många likörer är mycket söta av tillsatt socker eller sötningsmedel, därför blir det kraftigt koncentrerade dessertliknande smaker.

Absint, Absinth, - Artemisia absinthium
Absint är en destillerad och vanligtvis mycket alkoholhaltig sprit med anis/lakrits smak tillverkad av örter som stjärnanis, anis, fänkål, isop, koriander, lakritsrot och mynta m.fl. kryddor.

Lär er mer på en absintprovning!

avecprovning
Den gröna fen kommer......absint prova i stockholm

Absint provning i Stockholm

cigarr och romprovning - avec

Olivoljeprovning i Stockholm

Vill du lära dig om olivolja då kan du komma tillsammans med dina vänner, kunder eller kollegor och bekanta er med olivoljans fantastiska värld.
Vi blir din olivoljeguide till att upptäcka nya doft och matdimensioner.

Vi provar olivolja från olika länder som och av olika smaktyper.
De håller alla klass som extra jungfruolivolja.
Fina oljor är aromrika, fruktiga -peppriga och med fin fyllighet och stor smakrikedom. De utgör ett omistligt smakbidrag till all mat - främst medelhavsmaten. Kom och låt dig inspireras!

En " pröva - på " provning av olivoljor
från bl.andra Frankrike, Kreta, Italien/Toscana, Spanien
Vi provar sex olivoljor av olika ursprung och typ.
Bröd och ost ingår i provningen.
Pris: på förfrågan

Olivoljeprovning i Stockholm

Olivoljeprovning i Stockholm

CHAMPAGNE BOKA.gif

Innan jul varje år har vi Glöggprovningar.
Specialpris vid tidig bokning av
Glöggprovning i Stockholm!

Dricks vattenprovning - flaskvatten

Läkaren Johan Jacob Döbelius, hörde rykten om det hälsobringande vattnet i Ramlösa och redan den 17 juni 1707 invigde han brunnen och saluförde vattnet som kunde bota nästan allt från svindel & hypokondri till skörbjugg.

Välkommen att testa Sveriges dricksvatten från flaska! Men även Stockholm Vatten.

horloge.gif

Boka svensexan - möhippan - vänsexa - henhippa  

avec-ribbon.gif
calvadosprovning stockholm

29 Mars 18:00 - Fullt
Öl- och whiskyprovning - Craftpairing - NYHET!

Lär om öl och whisky samt vilka sorter som passar med varandra - craftpairing.
Lärorik och spännande provning med fina smakkombinationer.
Fem olika öl möter 4 whiskies med olika stil och karaktär. 550 kr
Tips från njutningscoachen.

30 Mars 11:00
Avecprovning: Whisky + Cognac + Calvados + Rom + Tequila
En av var - gott och blandat för vuxna.
Ett brett och varierat smakspektrum med intressant historia och kunskap om råvaror, tillverkning, lagring mm Intressant och lärorik provning med stora smaker.

5 April 18:00 - NYHET!
Whisky - Master Class - 875 kr
För dig som vill lära sig mer om och förstå whisky men inte kan avsätta tre tillfällen med vår Whiskyskola.
Vi går igenom historia, råvaror, fermentering, destillering, lagring.
Extra fokus på provningsteknik. 12 bra sorter a 1 cl i fyra flighter.
Flight 1 - Blend Vs Single malt
Flight 2 - Rökiga sorter
Flight 3 - Världen runt - USA, Japan, Sverige etc
Kursen tar ca 2,5 timme. Mycket kunskap och ett trevligt samtal om whisky där du bär med dig ett fördjupat intresse.

6 April 13:00
Portvinsprovning - På gång igen

Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring.
Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s,
Taylor´s, Churchill´s. "With Port and hope, anything is possible" 500 kr
Erbjudande: 2 personer för 900 kr

13 April 13:00
18:00
Ginprovning - Lika hett 2019!
GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor. Här får du veta mer om historia, råvaror och tillverkningsmetoderna. Sex-sju gin med olika stilar provas rent samt i kombination med ett par tonicsorter.
GT special, Old Tom, Destilled Gin, London Dry Gin, Plymouth, American Gin, Barrel aged. Eventuellt Sloe Gin och eller Genever. FEW, Kyrö Koskue, Monkey 47, Hernö, Citadelle, Stockholm Bränneri, Xoriguer, m fl.   500 kr per person.

27 April 13:00 Grappaprovning
Grappa och Marc är de mest kända pressrestdestillaten och görs av resterna från vintillverkning. Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs. Du får lär dig om råvaror, tillverkningsmetoder, ev lagring samt prova fem Grappasorter med olika karaktär och stil. Nonino, Berta, Tignanello, Romano Levi, Marolo m fl 500 kr

31 Maj 18:00 - Nyhet!
Romprovning - Master Class

För dig som är intresserad, gillar och vill utveckla din romkunskap.
Här lär du dig mer om vad som sker bakom varumärken och annan mumbojumbo som Solera, tillsatser av socker, vin mm
Du får en djupgående genomgång av vår erfarna romconoisseur samt prova 10 fina romsorter a 1 cl.
Från sockerrör till flaska, råvara, fermentering, destillering, lagring samt smaktyper. Pot still vs column still, single cask, vintage, double cask mm Jamaica, Martinique, Guyana, Barbados mm Rom, Rum, Ron, Rhum. 875 kr per person.

31 Augusti 13:00
Calvadosprovning

Lär dig hur man provar Calvados, om dess historia, odling av olika äpplen/päron, mustning, destillering och lagring.
Ni får prova 5 olika sorter från mindre och större producenter.
Coeur de Lion, Château du Breuil, Comte Louis de Lauriston med flera

31 Augusti 13:00
Cognacsprovning

Lär grunderna i hur man provar cognac, om dess historia och framställning.
Lär om den franska bärnstensfärgade exklusiva drycken cognac och varför denna eau de vie kallas cognac i vissa länder och brandy i andra
Cognac är på gång igen. 

Vin och ostprovning
Vi provar 4-5 viner mest från Europa och 5-7 ostar från Sverige,Frankrike, Spanien och Italien...Amarone!
Pris: 550 kr inkl. material