Sherry och portvinsprovning i Stockholm

De olika sherrystilarna

Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver, reduktiv bouquet (som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, eftersom den legat under en hinna av jästsvamp som kallas för "flor"). Mellan 14 och 16 procent alkohol. Idag har man fått fram nya stilar av fino som passar till den moderna crossover maten som har växt fram. Dessa viner är mer eleganta och nyanserade och har blivit mer stilrena i sin karaktär. Fino dricks ofta till Tapas men även det moderna köket.
Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen. Detta beror på att flortäcket här domineras av andra jästsvampar beroende på den jämnare temperaturen vid havet. Mellan 15 och 16 procent alkohol. Det förekommer även understilar till manzanilla (till exempel manzanilla pasada).
Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör då alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.
Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. (Oloroso betyder väldoftande.) Oloroso stärks från början med brandy och flor uppkommer inte. Styrka 18 till 22 procent. Som ovan konstaterats förekommer mängder av söta varianter.
Palo Cortado – sällsynt sherry, som brukar karaktäriseras som ett mellanting mellan amontillado och oloroso med inslag av torkade fikon, farinsocker, sultanas, pomerans, mörk choklad och valnötter.

Man gör även följande:
Pedro Ximenez – gjort enbart på druvan med samma namn. Druvan får övermogna, torkas i solen och jäses sedan partiellt så att det återstår mycket restsocker. Detta vin är mycket sött och mustigt och färgen är mycket mörk. Druvor hämtas nästan uteslutande från området Montilla-Moriles som historiskt sett räknats till Jerez.
Moscatel – druvan behandlas på samma sätt som PX och är i princip rätt lika till sin stil, med andra aromer.

Det görs även nyare stilar. Till dessa tillsätter man PX, moscatel eller koncentrerad och rektifierad druvmust för att få fram sötare viner.

Pale Cream – spanjorerna brukar tala om pili crim. Vinet är blekt som namnet antyder och är en sötad fino. Alkoholhalten är 15,5 till 22 procent.
Medium – mörkare, med 15 till 22 procent alkohol och i de flesta fall en sötad amontillado.
Cream – detta är ett brittiskt påhitt, och känt bland annat med Harvey's Bristol Cream i sin blåa flaska. Intensivt söt med en alkoholhalt som i pale cream. I de flesta fall en sötad oloroso.
Cigarrprovning med sherry...port!
Kontakta oss för plats och datum!

rhum cigar.jpg

Portvin och cjgarr...

Boka här:

Portvinsstilarna

Portvin finns både som rött vin, rosé vin och som vitt vin. Vitt portvin är ett enklare vin som lämpligen serveras som aperitif. Rött portvin passar till exempel till smakrika ostsorter som lagrade hårdostar och stilton och är ett måste till mycket på alla julbord.

Vintage port - är den förnämsta sorten.... Den görs endast de år då vinet bedöms nå exceptionell kvalitet, och innehåller endast druvor från en årgång. Vintage port lagras ett fåtal år på stora träfat, varefter det buteljeras och sedan utvecklas på flaska i mellan tio och fyrtio år, eller i vissa fall ännu längre. Vintage dricks med fördel till lagrade ostar. Får mycket fällning!
Late bottled vintage, eller LBV - är en port som lagras på ekfat under ett antal år för att utvecklas tillräckligt för att bli drickfärdigt.
Tawny - har lagrats på små ekfat och har genom detta fått en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som tawny. Tawny säljs också med angiven ålder – tio, tjugo, trettio eller fyrtio år – vilket innebär att vinet är en blandning av viner med en genomsnittlig ålder av angivet antal år.
Colheita - är ett portvin av tawnykaraktär men kommer från en angiven årgång. Det mognar på ekfat och är efter buteljering färdigt att konsumeras. Colheita lagras ibland mycket länge.
Ruby - är en enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.
P3 Porto port - är den absolut enklaste formen av port. Den har inte lagrats på ekfat eftersom den används för omedelbar konsumtion, lämpligen i hotellbarer. Den var vanligt förekommande under första delen av 1980-talet.

Boka en provning och lär er mera!

CHAMPAGNE BOKA.gif

29 September 13:00 Portvinsprovning - Fullt
Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring. Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s, Taylor´s,
Churchill´s. "With Port and hope, anything is possible"

20 Oktober 13:00 Portvinsprovning
Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring. Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s, Taylor´s,
Churchill´s. Portvin är på gång igen. "With Port and hope, anything is possible"

Erbjudande: Grappaprovning för två - 900 kr
Vi provar 5 typer av grappa; Italiens stolthet, med tilltugg!

Vin och ostprovning
Vi provar 4-5 viner mest från Europa och 5-7 ostar från Sverige,Frankrike, Spanien och Italien...Amarone!
Pris: 550 kr inkl. material