Avec provningar och andra i Stockholm - 23/2 13:00

Avecprovningar - Crossover-provningar
Ordet avec är franskt, betyder "med" och är en kortform av uttrycket - "du café avec le petit verre" - som betyder kaffe med det lilla glaset dvs. allt man kan sippa på till kaffet!

Cigarrprovning & Cigarrprovning med avecer
Kontakta oss för plats och datum!

rhum cigar.jpg

Boka plats på cigarrprovning i Stockholm

Armagnacprovning
är ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydväst
som görs genom destillation av vitt vin. Armagnac destilleras traditionellt
endast en gång i liten kombinationspanna (numera är dock alambic-destillation i två steg vanligt). Armagnac ger på grund av sitt något varmare klimat en tyngre och en mustigare smak åt sin dryck än t.ex. cognacen som är lättare och friskare.

Fruktbrännvin
Avser den grupp spritsorter som är destillat med bär och frukt som råvara.
Dock är druvor undantaget.

Alcool Blancs
Är den franska benämningen på brännvin med frukt som råvara.
Sprittypen bygger på destillationsmetod där man antingen destillerar ett frukt- eller bärvin eller ett macerat av bär. Spriten skall ha kvar mycket karaktär av råvaran och är naturligtvis destillerad i enkelpanna.
Produktnamnet talar ofta om vilken frukt som använts, till exempel;
Kirsch = körsbär; Framboise = hallon ; Poiré = Päron ; Mirabelle = plommon = Quetsche

Vodkaprovning/ Brännvin - även smaksatt!
Vi provar fyra eller fem vodkor av  standard, premium och deluxe klass (superpremium). Rysk vodka heter ofta osobaya -special eller krepkaya - stark,
som ofta är en overproof vodka på 56% eller mer.
Lär dig att rätt uppskatta en god vodka (wódka/Во́дка) eller svenskt brännvin även smaksatt som vanligen kallas Aquavit/Akvavit.

Likörer/Punsch/Arrak
Likör är en söt alkoholdryck med vanligen 15-40% alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.o.m. grädde. Ordet likör kommer från latinets liquifacere, som betyder "att lösa upp". Detta syftar på den upplösning av smak- och doftämnen som görs för att tillverka likör. Likörer brukar inte lagras någon längre tid, men kan ges en viloperiod under tillverkningen för att låta smakerna "gifta sig". Likörer tål lagring dåligt. Många likörer är mycket söta av tillsatt socker eller sötningsmedel, därför blir det kraftigt koncentrerade dessertliknande smaker.

Absint, Absinth, - Artemisia absinthium
Absint är en destillerad och vanligtvis mycket alkoholhaltig sprit med anis/lakrits smak tillverkad av örter som stjärnanis, anis, fänkål, isop, koriander, lakritsrot och mynta m.fl. kryddor.

Lär er mer på en absintprovning!

absint
 Den gröna fen kommer......

Den gröna fen kommer......

Avecprovning stockholm

Olivoljeprovning i Stockholm
20/1 -19 13:00

Vill du lära dig om olivolja då kan du komma tillsammans med dina vänner, kunder eller kollegor och bekanta er med olivoljans fantastiska värld.
Vi blir din olivoljeguide till att upptäcka nya doft och matdimensioner.

Vi provar olivolja från olika länder som och av olika smaktyper.
De håller alla klass som extra jungfruolivolja.
Fina oljor är aromrika, fruktiga -peppriga och med fin fyllighet och stor smakrikedom. De utgör ett omistligt smakbidrag till all mat - främst medelhavsmaten. Kom och låt dig inspireras!

En " pröva - på " provning av olivoljor
från bl.andra Frankrike, Kreta, Italien/Toscana, Spanien
Vi provar sex olivoljor av olika ursprung och typ.
Bröd och ost ingår i provningen.
Pris: på förfrågan

 Olivoljeprovning i Stockholm

Olivoljeprovning i Stockholm

CHAMPAGNE BOKA.gif

Innan jul varje år har vi Glöggprovningar.
Specialpris vid tidig bokning av
Glöggprovning i Stockholm!

Dricks vattenprovning - flaskvatten

Läkaren Johan Jacob Döbelius, hörde rykten om det hälsobringande vattnet i Ramlösa och redan den 17 juni 1707 invigde han brunnen och saluförde vattnet som kunde bota nästan allt från svindel & hypokondri till skörbjugg.

Välkommen att testa Sveriges dricksvatten från flaska! Men även Stockholm Vatten.

Boka svensexan - möhippan - vänsexa - henhippa  

10 November 19:00 - Fullt
Vinprovning - Grundsmaker

Två vita och två röda viner provas med tillbehör som representerar våra fem grundsmaker.
Sött, salt, surt, beskt och umami. Du får lära dig hur de regerar i mötet med vinet vilket ger dig en bra insikt hur man kombinerar mat- och vin på bästa sätt. Goda kombinationer varvas med en del smakfällor. Vinet upplevs annorlunda med citron(surt) vs salt osv. Gott och lärorikt. 450 kr per person.
Mejla för mer info.

17 November 13:00
Portvinsprovning - På gång igen

Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring.
Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s,
Taylor´s, Churchill´s. "With Port and hope, anything is possible

17 November 13:00
Ginprovning

GIN och GENEVER är de mest kända destillaten med enbär och kryddor. Här får du veta mer om historia, råvaror och tillverkningsmetoderna. Sex-sju gin med olika stilar provas rent samt i kombination med ett par tonicsorter.
GT special, Old Tom, Destilled Gin, London Dry Gin, Plymouth, American Gin, Barrel aged. Eventuellt Sloe Gin och eller Genever. FEW, Kyrö Koskue, Monkey 47, Hernö, Citadelle, Stockholm Bränneri, Xoriguer, m fl.   500 kr per person.

15 December 13:00 - Nyhet!
Jul/vinterdrycksprovning
Vi provar olika traditionella jul/vinterdrycker som; ett Portvin, en Cognac, ett par sorters glögg och ett par öl samt mumma.
Lite goda tilltugg som matchar, ost, chark och pepparkaka. 500 kr per person, alkoholfritt 350 kr pp.

19 Januari 12:30
Portvinsprovning - På gång igen

Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring.
Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s,
Taylor´s, Churchill´s. "With Port and hope, anything is possible"

19 Januari 2019 13:00 Cognacsprovning
Lär grunderna i hur man provar cognac, om dess historia och framställning.
Lär om den franska bärnstensfärgade exklusiva drycken cognac och varför denna eau de vie kallas cognac i vissa länder och brandy i andra
Cognac är på gång igen. 

19 Januari 2019 13:00 Calvadosprovning
Lär dig grunderna i hur man provar Calvados, om dess historia, odling av olika äpplen/päron, mustning, destillering och lagring.
Ni får prova 4-5 olika sorter från mindre och större producenter.

19 Januari 2019 13:00 Tequilaprovning
The real deal - dvs Tequila 100% Agave . Glöm salt och citron, här provar du "riktig" Tequila. Myter, historia, agave- odling, hantverket, tillverkning, lagring mm. Fina sorter provas. Många kommer att lyfta på ögonbrynen efter denna provning! -Aha kan det smaka så här... Du får veta hur det smakar på riktigt med en TequilaMaestro. Fina sorter plus Mezcal. Arette, Los Tres Tonos, Fortaleza m fl Blanco, Reposado, Anejo, Extra Anejo

20 Januari 13:00
Olivolja och Balsamico
Vi provar 7-8 olika olivoljor från olika länder och regioner. Från milda till mer peppriga sorter.
Historia, ursprung, olivsorter, skörd, tillverkning, kvalitetsskillnader användningsområden mm
Sedan provar vi även ett par Balsamico. Gott nyttigt och lärorikt. 350 kr per person.

23 Februari 13:00 Avecprovning: Whisky + Cognac + Calvados + Rom + Tequila
En av var - gott och blandat för
vuxna. Ett brett och varierat smakspektrum med intressant historia och kunskap om råvaror, tillverkning, lagring mm Intressant och lärorik provning med stora smaker.

Vin och ostprovning
Vi provar 4-5 viner mest från Europa och 5-7 ostar från Sverige,Frankrike, Spanien och Italien...Amarone!
Pris: 550 kr inkl. material