Boka amaroneprovning i Stockholm - Gamla stan

Vinprovning; Amarone och ostar.
Amaroneprovning för nybörjare och mer kunniga

Ingen kan säga precis vilka dofter eller smaker du själv känner!
Våra tidigare upplevelser präglar vår förmåga att sätta ord på det vi känner när vi avnjuter och försöker beskriva ett vin. Att beskriva en doft som ”nyklippt gräs, choklad, läder, våt hund” kan kopplas till självupplevda intryck och många doftintryck inpräglas ofta starkast i barndomen. Men kom och upptäck nya aromer!
Boka er genom AoP på provningar av Amarone och Valpolicella viner.

Amaroneprovning - Valpolicella - Ripasso - Superiore - Riserva - Recioto
Amarone är vinet som bara blir alltmer populärt. Det röda, mustiga, unika vinet gjort på torkade druvor - appassimento - kommer från Valpolicella i norra Italien. Det doft- och smakrika vinet finns i flera stilar. I Valpolicella görs också vin som kallas för Recioto, Ripasso och Valpolicella Superiore. Det vanligaste vinet heter dock bara Valpolicella

Veneto är en av Italiens största vinregioner. Den intar med god marginal första platsen vad gäller produktion av kvalitetsvinerna DOC och DOCG. Venetos vingårdar är koncentrerade till trakten kring Verona.
Veneto är ett ovanligt spännande vindistrikt idag. Det har gått från produktion av ganska blaskiga, saftiga viner till mer komplexa, fylliga, ofta med hygglig lagringspotential. Den stora framgången med Amarone della Valpolicella har de senaste åren har förstås lyft fram regionen Veneto i strålkastarljuset och här produceras även det bubblande populära Prosecco av gleradruvor.
Valpolicellas/ DOC-DOCG områden – har fem typer av viner, Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore,  Valpolicella Superiore Ripasso, Amarone della Valpolicella, Recioto della Valpolicella, vilka görs på samma druvor.  De främsta lokala druvsorterna som odlas i Valpolicella är bland andra corvina, rondinella, molinara.
Appassimentometoden  innebär att druvorna torkar innan de pressas. För Amarone torkar druvorna tre till sex månader innan de pressas och den vanliga vinifieringen följer med jäsning och ekfatslagring. Ripasso torkar druvorna under tre till fyra månader. 30-60% av vikten dunstar bort under denna torkningsperiod. En Amarone innehåller i genomsnitt 15% alkohol, men det finns även Amarone som når upp till 17% alkohol.

Det är ett tillfälle att gå på djupet med amaronevinerna och i de olika stilar som vingårdarna producerar idag.
Vi provar några av de bästa: Stefano Accordini **, Serego Alighieri *, Allegrini ***, Bertani **, Bolla **,
Bottega ***, Brigaldara **, Brunelli **, Tommaso Bussola ****, Cà dei Maghi***, Casa dei Bepi***, Michele Castellani/ I Castei **, Dal Forno ****, Guerrieri-Rizzardi **, Lonardi *, Masi **, Mazzi *, Pasqua *, Quintarelli ****, Le Ragose **, Guerrieri Rizzardi***, Rubinelli Vajol**, Le Salette **, Speri **, Tedeschi **, Tommasi *, Villa Monteleone **, Villa Spinosa**, Viviano ***, Zenato **, Fratelli Zeni *.

Amaroneprovningar i Stockholm

Amaroneprovning
Ni får prova Amarone och Ripassoviner och annat gott från Valpolicella tillsammans med ost, kex och andra tillbehör..
Pris: 550 kr p.p. inkl. ost och material

Vin och ostprovning i Stockholm
Ni provar 5 viner; mest från Europa tillsammans 7-9 ostar från Sverige, Frankrike, Spanien och Italien.
Pris: 550 kr p.p. inkl. material

De flesta Amarone-viner som säljs i Sverige når sin peak ca. fem år efter vendemmia-skördeåret. Amarone från bättre år klarar några år till i källaren och har normalt sin topp sex - åtta år efter skördeåret. Toppproducenternas viner utvecklas positivt i tio år eller mer efter skördeår om det är bra årgångar. Men kom ihåg att amaroneviner är inga långliggare som Bordeaux-vinerna... efter tio år måste man se upp. Kom på en amarone-vinprovning och lär er mer!

OBS! Undvik parfymer och andra starka dofter på provningar!

Meddela också om någon är allergisk eller av annan anledning inte äter viss mat.

Lite om ostar som passar utmärkt till Valpolicella och Amaroneviner

Hårdost är samlingsnamn för hårda eller halvhårda ostar. Till hårdostarna räknas kittostar, medan resten är s.k. mjukostar/dessertostar av olika slag enligt nedan.
Kittost är våtbehandlade ostar, t.ex. med saltlake, vin, öl, vilket ger en flora av bakterier
och mögel som kallas kitt.
Får-, get- & buffel, älgost är ostar av resp. mjölksort.
Mögelost är mjukost med tillsats av vit-, grön- eller blåmögelkultur. Kan samtidigt vara färskost, getost e.d.

  Boka vinprovning - Amarone - Upplevelser i Stockholm!

Boka vinprovning - Amarone - Upplevelser i Stockholm!

Andra aktuella vinprovningar: 
16/11 18:30 Amarone - Fullt
17/11 13:00 Portvin
23/11 18:00 Amarone
24/11 16:00 Ost- och vin
8/12 13:00 Ost- och vin - Gott efter lunch
14/12 18:00 Amarone
19/1 12:30 Portvin
19/1 -19 19:00 Amarone
9/2 19:00 Amarone
16/2 16:00 Italien runt - röda viner
16/2 16:15 Frankrike runt - röda viner

17 November 13:00
Portvinsprovning

Kom och lär dig mer om ett av världens stora viner. Vi går igenom historia, odling, druvsorter, tillverkning och lagring.
Tawny, ruby, LBV och Vintage Port provas med någon god ost samt choklad som förhöjer njutningen. Graham´s,
Taylor´s, Churchill´s. "With Port and hope, anything is possible"

23 November 18:00 Amarone
Valpolicella, Ripasso och tre Amarone tre olika vinstilar med samma druvor som bas.
Lär om regionen, druvsorter, odling, tillverkning, traditioner, trender mm
Fem viner samt några goda ostar.  
Uppskattad provning där du lär dig om varför det skiljer sig så pass mycket mellan olika producenter och även prislägen.
Allegrini, Masi, Begali, Roccola Grassi, Tedeschi, Tommasi, Zenato m fl

24 November 16:00 Ost- och vin
Två vita och två röda viner samt ett sött provas och kombineras med ost.
Lär om hur du hittar vilka viner som passar till de olika ostarna. "osten får vinet att sjunga" är ett gammalt talesätt.
Gruyère, Mimolette, Morbier, Roquefort, Livarot, Munster mm
Gott och lärorikt. 550 kr per person

8 December 13:00 Ost- och vin
Gott efter lördagslunchen

Två vita och två röda viner samt ett sött provas och kombineras med ost.
Lär om hur du hittar vilka viner som passar till de olika ostarna. "osten får vinet att sjunga" är ett gammalt talesätt.
Gruyère, Mimolette, Morbier, Roquefort, Livarot, Munster mm
Gott och lärorikt. 550 kr per person

14 December 18:00 Amarone
Valpolicella, Ripasso och tre Amarone tre olika vinstilar med samma druvor som bas.
Lär om regionen, druvsorter, odling, tillverkning, traditioner, trender mm
Fem viner samt några goda ostar.  
Uppskattad provning där du lär dig om varför det skiljer sig så pass mycket mellan olika producenter och även prislägen.
Allegrini, Masi, Begali, La Magia, Roccola Grassi, Tedeschi, Tommasi, Zenato m fl 550 kr pp

 Amaroneprovning i Stockholm

Amaroneprovning i Stockholm